Во четврток, 24 ноември, во контекст на „Неделата на италијанската кујна“, настанот „ Наполитанската пица: мост помеѓу традицијата и иновативноста “ беше организиран од страна на Конфиндустрија Северна Македонија и Италијанската амбасада во Скопје . Сето ова се одвиваше во ресторанот „ Да Гино “ историско место и место за состаноци за оние кои ја сакаат добрата италијанска кујна каде присуствуваа повеќе од 70 луѓе меѓу експонентите на културниот, претприемачкиот и институционалниот свет. Настанот беше отворен со говор на амбасадорот Н.Е. Андреа Силвестри, а потоа говор на новиот претседател на Конфиндустрија Северна Македонија Рикардо Раиноне кој ги објасни програмските цели на неговиот мандат. Вечерта продолжи живо со дегустација на совршената неаполска пица направена од маестралниот пицаџија Антонио Тамаро, кој го претставува ресторанот Фратели Панца, придружуван, во совршена комбинација, со пивото Морети понудено од компанијата Пивара од Скопје; во позадина многу пријатна лесна италијанска музика.
Следниот ден, повторно во контекст на „ Неделата на италијанската кујна “, се одржа настанот „ Вкусете ја магијата на италијанската кујна “ , во организација на општина Струмица, од страна наЗдружението Quo Vadis Ad Astra (претседател д-р Дафина Иванова Пандева) и од Confindustria North Macedonia (претседател инж. Рикардо Раиноне). Вечерта се одржа во‘Хотел Вила Парк во Струмица, дефинитивно пространа и елегантна локација, каде присуствуваа повеќе од 100 луѓе. Со својот говор вечерта ја отвори градоначалникот Костадин Костадинов, а потоа заменик-шефот на мисијата д-р Марио Де Роса и претседателот Рикардо Раиноне кои со големо задоволство го најавија претстојното отворање, токму во Струмица, на територијална канцеларија на Конфиндусрија Север. Македонија. ситеПрисуствуваа на настанот што ја претставува Конфиндустрија Северна Македонија, како и претседателот Инг. Раиноне, потпретседателот Кристијан Лиси и директорот Енрико Раиноне; Покрај тоа, потпретседателот на Конфиндустрија Бугарија и делегатот на Конфиндустриа Ест Европа заинтернационализација, д-р Nunzio Courage. Во текот на вечерта учесниците можеа да дегустираат различни видови на пици направени од главниот пица готвач Антонио Тамаро од ресторанот Fratelli Panza, како и типични италијански сувомеснати и сирења понудени од Bottega Del Gusto од Скопје и италијански десерти приготвени од учениците од струмичкото училиште Димитар Влахов, двете препарати беа одлично подготвени.
Спонзори на двата настани, и во Скопје и во Струмица, се ресторан-пицеријата F.lli Panza и Birra Moretti, понудени од Пивара Скопје .